fbpx

Traseu Murghiol – Sulina - Vechiul port liber

Traseu: Murighiol - Braț Sfântu Gheorghe - sat Uzlina - canal Uzlina - lac Uzlina - lac Isac - Canal Litcov - Canal Ciamurlia - Brațul Sulina - sat Crișan - oraș Sulina. Retur pe același traseu
Plecare între orele 9:00 – 10:00 dimineața. Întoarcere în jurul orei 18:45
Pret: 180 lei/pers *Masa se plăteste separat.

Descriere traseu

Atâtea legende, anecdote, dar și fapte reale istorice oferă orașului Sulina o încărcătură aparte. Sulina chiar este un cufăr cu povești. Aici, la ultima frontieră a Europei s-a născut micul orășel, denumit de localnici Sulina, pe vremuri Solina, Salina sau Selina, tocmai de la apele marine sărate. Cu nostalgia care învăluie acest oraș, pășim și noi pe străzile lui.

Ca să-i înțelegi trecutul și să pătrunzi starea orașului, trebuie să știi că acest loc marchează începutul timpuriu al Uniunii Europene. Aici s-a constituit Comisia Europeană a Dunării, moment în care pentru prima dată în Europa, marile puteri au dorit să facă ceva împreună pentru întregul continent. În 1870, Sulina devine port internațional liber, fără taxe și impozite. Iar acest statut declanșează o înflorire a orașului.

Ca să intri în atmosfera de odinioară din Sulina, farul vechi, este un punct bun din care să începi explorarea ta. Fiindcă acolo găsești obiecte vechi marinărești, povești istorice, dar și o panoramă deosebită asupra orașului și a Deltei Dunării. Și de aici poți să îți dai seama că Sulina a fost o mică Europă, clădirile ei stau mărturie pentru trecutul ei glorios și zbuciumat în același timp.

Imaginează-ți că atunci când brațul Sulina a fost inaugurat, familia regală a vizitat Sulina, un prilej mare de sărbătoare pentru localnici. De pe ambele maluri l-au întâmpinat pe regale Carol I, cu aplauze, urale și tot portul împodobit. Aici a fost adus telegraful în premiră pentru România. Și ca să îți dai seama cât de cosmopolit era orașul pe atunci, vei afla că au existat două școli românești, două grecești și una germană, un pension fracez, un teatru, 2 spitale și un cazino. Oameni de afaceri, comercianți și marinari se adunau ca să pună mari planuri la bătaie, tocmai aici la capătul țării.

Să nu uităm de legendarul cimitir din Sulina, în care se află pe lespezi de piatră adevărate povești, toate legate de acest oraș. Și-au găsit liniștea aici pirați, prinți și prințese, căpitani de vase, eroi, creștini, evrei și musulmani. Și după ce ai contemplat acest loc, îți dai seama de multitudinea de naționalități și vieți care și-au pus amprenta asupra Sulinei.

Bineînțeles, vei avea timp să te bucuri de plaja de la Sulina, care este întinsă, sălbatică și îți oferă intimitatea de a te relaxa în tihnă. Dar apa și soarele îți fac poftă de mâncare, așa că vei găsi și aici specialități din pește așa cum știu localnicii din Sulina să le pregătească.

Te așteptăm într-o excursie la capătul țării, în vechiul port liber, Sulina!