fbpx

Traseu Murghiol – Sfantu Gheorghe: Vechiul braț al Dunării

Traseu: Murighiol - Brațul Sf. Gheorghe - sat Sf. Gheorghe
Durata: Plecare între orele 9:00 – 10:00 dimineața. Întoarcere în jurul orei 18:30
Pret: 150 lei/pers *Masa se plăteste separat.

Descriere traseu

Un concediu în Delta Dunării vine cu emoții puternice, mai ales că te vei afla în mijlocul unei peisaj nou. Însă lasă grijile de o parte și reconectează-te cu natura. Am gândit acest traseu cu destinația Sf. Gheorghe pentru relaxarea ta și tihna pe care locul ți-o oferă. Căci la gurile deltei poți găsi liniștea așa cum nu ai mai întâlnit-o.

Față de Sulina, Sf. Gheorghe are o stare anume de acasă, de bine, pe care trebuie să o simți. Căci timpul acolo are altă dimensiune. Ca să ajungem la Sfântu străbatem Delta Dunării pe brațul cu același nume. Cel mai vechi și lung braț al Dunării, dar și cel mai sinuos. E ca un dans care te poartă prin toată Delta pănă ajungi chiar la gurile ei. Vei vedea zburând pelicani, egrete, cormorani și încet descoperi ritmul deltei.

Ajunși acolo pășești pe ulițele de nisip ale satului pescăresc și iată că intri treptat în sufletul locului. Casele au însemne de lemn pe acoperiș - fie un cal, un pelican sau un pește. Trebuie doar să te lași surprins de creativitatea sătenilor și vei afla multe povești. Dar cea mai bună poveste sigur îți va gâdila papilele gustative, căci nimic nu e mai bun decât un storceag, un borș de pește sau o saramură preparate tradițional aici, fie la localnici sau restaurant. În sat au apărut și terase unde se mănâncă divin și unde prețurile sunt uneori mult mai accesibile decât în stațiunile de pe litoral.

De ce atâtea preparate din pește? Au fost perioade în care ucrainenii din Sf. Gheorghe erau extrem de săraci și nu aveau ce mânca. Se întâmpla chiar după cel de-al doilea război mondial. Pe atunci ciulinii și sturionul i-au scăpat pe mulți de la foamete. Au adaptat rețetele în așa fel încât să satisfacă toate gusturile. Făceau plăcintă cu ficat de morun, tarte și prăjituri cu pește sau cu icre. Multe dintre rețetele de atunci se păstrează și acum. Merită să încerci câteva specialități.

Mai mult de atât, vei avea timp să descoperi renumita plaja de la Sfântu Gheorghe. Sălbatică, una dintre puținele care au mai rămas, cu nisipuri fine și strălucitoare. În zare poți vedea cai sălbatici sau văcuțele sătenilor care vin aici să se adape. Dar ceea ce este de-a dreptul spectaculos este că la marginea plajei, vei vedea cum se varsă Dunărea în mare. Practic ești cu un pas la Marea Neagră și cu altul în Delta Dunării. Și uite că le admiri pe amândouă, fiind singurul loc unde poți face asta. Te lăsăm pe tine să scrii povestea mai departe. 

Hai să pornim către Sfântu Gheorghe, acest sat care și-a păstrat farmecul deltaic!