fbpx

Traseu Murghiol – Letea - Pădurea cailor sălbatici

Traseu: Port Murighiol - Bratul Sfântu Gheorghe - Sat Uzlina - Canal Uzlina - Lac Uzlina - Lac Isac - Canal Litcov - Canal Ceamurlia - Canal Caraorman - Brațul Sulina - sat Crișan - Dunărea veche - Canalul Magiaru - sat Letea.
*Masa la localnici și vizitarea pădurii se plătesc separat.
Durata: Plecare între orele 9:00 – 10:00 dimineața. Întoarcere în jurul orei 16:30
Pret: 180 lei/pers

Descriere traseu

Când zicem Letea ne gândim la caii sălbatici, în mod sigur, dar acest loc este un adevărat un spectacol al naturii. Nu doar caii din Letea sunt cheia către acest petic de pământ, ci întreaga atmosferă de acolo pare desprinsă din altă lume. Merită să explorezi într-o plimbare în tihnă cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Da, ai citit bine. Natura ne face un mare dar și uite că poți admira chiar la noi în țară un peisaj atât de neobișnuit.

Letea este un pământ dinamic. Observi uimit alternanța între deșert cu dune de nisip și pădure subtropicală cu liane, viță de vie sălbatică, hamei sau carpen. Lianele s-au întins prin toată pădurea și îți dau senzația unei jungle. Primăvara poți vedea covoare de orhidee și caii sălbatici cum pasc liniștiți. Însă fiecare anotimp vine cu un tablou de contraste și culori perfecte pentru fotografii memorabile. De aceea fotografii sunt copleșiți de cât de multe surse de inspirație se găsesc aici. Nu e nimic mai spectaculos decât o herghelie de cai sălbatici trecând în galop peste dunele de nisip.

Dar de ce dune de nisip chiar în Letea? În urmă cu aproximativ 6000 de ani, aici se afla marea. Aceasta s-a retras și au rămas dunele de nisip, ca niște urme ale timpului ce a trecut pe aici. Ca să fii și mai uimit de aceste dune misterioase, vei afla că exisă o plantă numită cârcelul de nisip care s-a adaptat mediului și crește pe dune. La sfârșitul lunii iunie face fructe roșii asemănătoare murelor, dar cu gust de pepene roșu. Iar întregul peisaj devine colorat datorită acestor fructe purpurii și foarte gustoase.

Dar o poveste și mai gustoasă sunt preparatele din pește făcute chiar de localnici. Vestita ciorbă de pește, plachia și saramura atât de delicioase, îți vor încânta gusturile. Așa că Letea te așteaptă cu brațele deschise.

Ești gata de explorare?