Descriere traseu
Traseul pe care îl propunem îți va arăta zone foarte diferite din Deltă. Un traseu cuprinzător și copleșitor de frumos. În primul rând pentru că ai ocazia să întâlnești o varietate de peisaje, de la vegetația lacurilor, flora și fauna din Pădurea Letea, această junglă a Deltei, și Sulina, nostalgicul port de la mare. Vei vedea ecosisteme variate și te vei minuna de darurile naturii, de care nici nu știai că sunt așa aproape de noi.
Ajungi în Pădurea Letea, poți admira stejarii masivi, cu ramurile răsucite și împodobite cu liane și viță sălbatică, la fel ca arborii fermecați din cărțile de povești ale copilăriei. De aceea se zice că Pădurea Letea are un aspect apropiat de pădurile fermecate din Stăpânul Inelelor sau Hobbitul. Pădurea Letea a dat naștere unor legend despre Ahile, erou din mitologia greacă. Se spune că mormântul și templul lui s-ar afla pe grindul Letea, după unele scrieri grecești.
Dar ceea ce știm cu adevărat este că poți păși în cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Da, ai citit bine. Natura ne face un mare dar și uite că poți admira chiar la noi în țară un peisaj atât de neobișnuit. Este fascinant cum peisajul îmbină perfect vegetația deșertică, dunele de nisip și vegetația de junglă cu arbori înalți, bătrâni de sute de ani. Iar primăvara poți vedea covoare de orhidee și caii sălbatici cum pasc liniștiți.
Ca să ajungem la Sulina traversăm Canalul Bărboși. Se zice de Canalul Bărboși că a fost săpat de lipoveni sau de ucrainieni denumiți pe vremuri pentru acest fapt “excavatoare cu barbă”. De aici și numele acestui canal. Pe traseul nostru vom trece de la vegetația de grinduri, la zone cu plauri, insule plutitoare care se mișcă în funție de valuri. Peisajul exotic al Deltei cu flora sa luxuriantă îți va da o stare de bine extraordinară. Este o adevărată terapie. Ai prilejul să vezi păsări deosebite cum ar fi berze negre, vulturi codalbi, lopătari, șoimi încălțați, prigorii sau stârcul roșu, egrete și pelicani creți. Așa că i-ați binoclul, aparatul de fotografiat și bucură-te din plin de bogățiile naturii.
Ajunși la Sulina, vei putea vizita orașul, vechiul port liber care este un mare cufăr cu povești. Ca să-i înțelegi trecutul și să pătrunzi starea orașului, trebuie să știi că acest loc marchează începutul timpuriu al Uniunii Europene. Aici s-a constituit Comisia Europeană a Dunării. Atunci pentru prima dată în Europa, marile puteri au dorit să facă ceva împreună pentru întregul continent. În 1870, Sulina devine port internațional liber, fără taxe și impozite. Iar acest statut declanșează o înflorire a orașului. Vei observa cât de cosmopolit a fost orașul prin clădirie lui și legendarul cimitir cu pirați și eroi din apropierea plajei.
L-am numit orașul dintre ape, fiindcă nu poți ajunge aici pe altă cale. Sulina, cel mai estic punct din țară, marchează și ultima frontieră a Europei. Bineînțeles, vei avea timp să te bucuri de soare, mare și plaja din Sulina, care este întinsă, sălbatică și îți oferă intimitatea de a te relaxa în tihnă. Dacă apa și soarele îți fac poftă de mâncare, poți lua masa la localnici care știu să pregătească numeroase specialități din pește. Așa că excursia ta va fi una deplină.
Pregătește-ți un concediu de neuitat!